Det snurrar på nu

Det snurrar på nu

Våren är i antågande och läget i värden och i Europa är helt ur spår på grund av kriget i Ukraina. På gården försöker vi hålla jämna steg med båda parametrarna.

Årets första griskultingar har landat, ett välkommet vårtecken. De får bo inne några veckors till för vi ska ge dem vaccinspruta 2 först mot rödsjuka. Ni som följt oss ett tag vet säkert redan att det är en dödlig sjukdom som kan drabba grisar och den orsakas av en bakterie som frekvent finns i jorden. Vi vaccinerar därför förebyggande för att skydda våra älskade grisar.

Här är två söttrynen. När grisar blir stressade eller uttråkade kan de bita och/eller riva varandra. Den ena här har ett par märken på örat efter transporten trots att de åkt mindre än 30 minuter. Rikligt med halm gör att det beteendet försvinner helt för då har nasse fullt jobb med att bädda. För att inte tala om hur mycket jobb söttrynena kommer få ute i hagen men att äta kvickrotsrötter.
I år har vi hämtat grisar från en annan gård än den vi brukar sammarbeta med. Det gör att vi nu för första gången provar med Duroc inblandning i grisarna. Grisar är ofta en blandras mellan 3 olika raser och Duroc är en brun gris… få se om några söttrynen får brun borst under leran.

Nästa vårtecken är att alla tackor är klippta och nu kan vårens lammungar få anlända här helst det vill. Vi gissar dock att det är en bit bort även om vi släppte baggen till tackorna tidigt i höstas.

Spana in den här bebisbulan. Lambi (den vita som tittar mot oss) har nog minst 2 lamm i magen men det skulle inte förvåna om det trillar ut 3. När vi klippte henne var hon extra tjock på ena sidan så då skojade mamma och jag om att där ligger lamm nr 3.

Sedan har vi det lite tråkigare snurret som vi försöker hålla jämna steg med. Det stavas vårbruk. Vi liksom alla andra bondekollegor brottas med helt galna prisökningar på insatsvaror för att kunna få igenom årets vårbruk. På begriplig svenska stavas de diesel och gödning. Den första faktorn kan vi typ inte påverka… våra maskiner drar den mängd bränsle de gör under den typ av arbete som de ska utföra. Vår stora MF tex ska den utföra tung markberedning så drar den 15-20 liter per timme… vi kör den 10 timmar per dag så det ger oss bara ett alternativ. Köp hem diesel.… och vad kommer den att kosta om en månad eller två 😬

Utmaning nr två är gödning. Naturen har en grundregel här som är orubblig att kompromissa med… ska du odla kommer växterna dra näring ur jorden och den måste tillföras på ett eller annat sätt. Kväve är den främsta ingrediensen du behöver och den kan komma från olika källor men mängden måste fram på ett eller annat sätt.

Vi laborerar med vilka grödor vi ska odla, för olika växter/spanmålssorter kräver olika mycket kväve. Vi odlar även kvävefixerare som tex ärtor som via bakterier i rötterna producerar sitt eget kväve. Vi har dynga att tillgå men trots det behöver vi mineralgödsel och hur vi än mixtrar och skruvar på vårbruket 2022 så blir det SJUKT dyrt 🤯🤬😡 Definitionen på sjukt dyrt är att all vår förtjänst på att sälja spannmål skördad 2021 knappt täcker 75% av kostnaden för gödning och då köper inte ens den mängd vi behöver utan ’räknar nätt’. På toppen på det ska vi lägga utsäde, drivmedel och vår tid. Man blir arg!

Här har vi problemkomponenten som vi brottas med. Priserna på gödning har stegrat redan under hösten/vintern förra året men det kommer knappast bli bättre framöver då Ryssland är exportör av gödning och komponenter till framställningen.

Som avslutning skriver jag om det tredje vårtecknet på djursidan… nya kalvar. Annicka har jobbat på som en rem på den fronten och vi var nästan i hamn med en ny kontakt som vi såg fram emot att sammarbeta med men det föll på mållinjen… men, men vi har tid på oss. Nya kalvar ska inte in förens i maj men det hade varit sjukt bra om det varit klart också redan innan februari månads utgång.

Jag glömde ett vårtecken… kycklingar 🐣🐥🐣 180 ägg är på gång att laddas in i kläckaren inom en snar framtid.