Tack 2021

Tack 2021

Så lägger vi ännu ett år bakom oss och stänger böckerna för det tredje året som vi drivit gården. Det första året då vi gått för full produktion, så som vi tänkte oss för tre år sedan när vi började satsa. 2021 har även gett oss 2 härliga barn till här i bullerby idyllen. Välkomna Elias och Lucas.
Arbetsmässigt summerar vi en dålig spannmålssäsong där den blöta hösten saboterade redan från början men samma väta gav oss superbt mycket gräs som foder till djuren. Vi har byggt en lösdrift och för första gången i höstas så stallade vi in alla djur till utrymmen avsedda för dem där vatten, lyse och foderhantering fungerar klockrent.

Under året har vi välkomnat massor med nya kunder hit till gården och intresset för vårt andelsägande växer, så kul tycker vi för det är kärnan i hela vår verksamhet. Utöver andelsägandet så har även REKO etablerat sig som en viktig kanal där vi möter kunder. För ganska exakt ett år sedan satt vi hela gänget och gjorde en årsplanering för 2021 och då var det ett osäkert gäng som satt och funderade på om det går att köra de volymer som vi gör utan någon mellanhand. Det gick! Det är så kul att göra den här resan och att jobba direkt mot er konsumenter. Träffa återkommande kunder, möta våra stammisar, uppmuntra någon ny att prova våra produkter och att få feedbacken när de testat.

Under året har vi även arrangerat flertalet gårdsförsäljningar och rundade av med två julmarknader i december som var riktigt lyckade. Man blir varm i hjärtat när man ser hur många som hittar ut till vår gård och vilket folkmyller det kan bli på ladugårdsbacken när vi arrangerar event. Det största arrangemanget är dock kom till gården i augusti där hölasset, besök hos djuren och fika i trädgården lockar ca 300 besökare till vår gård. Superkul.

I nästa vecka är det dags för det här gänget att gå in i planeringsbubblan igen. 2022 är här och vad ska vi uppnå det här året? Vi är många som tillsammans gör den här resan och då är det viktigt med mål så vi vet vart vi ska. Inför den kommande säsongen vet vi att vi har utmaningar i form av skenande priser på el, diesel och gödning, komponenter som vi inte kan klara oss utan. Men vi vet även att vi har nyheter och möjligheter som ny REKO ring i Sala (vår hemstad) samt något lättare Coronarestriktioner så att det kanske går att arrangera fler evenemang på gården.

Avslutningsvis summerar jag året i en bildbomb och avger ett nyårslöfte inför 2022, jag ska hitta tillbaka till tangentbordet lite oftare och bli bättre på att skriva igen för det är så många som undrat varför bloggen tystnat.

Önskar ett fint 2022!

Jag måste börja med lite bilder på nyårsmat. Vi blir ju lite matsnobbar på kuppen och på den här tallriken har vi kantarellsoppa som en hyllning till Gammelbo
Till huvudrätt tillagade Tim rostbiff i sous vide och till det potatisgratäng.
Sedan avslutade vi med en underbar desserttallrik som Annicka komponerat.
God morgon på er, djur ska skötas alla dagar… även på nyårsdagen men ibland får man ha tröttmössan på och det är ok 😉
Det har varit stort fokus på julskinka innan jul men nu är den slut… endast en lite skinka ligger i min frysbox och den ska få agera fyllning till någon pizza framöver
Vad är detta undrar ni? Inventering svarar jag… hur många säckar har vi i lager? Det här kommer vara det vita guldet inför 2022, gödning till vår växtodling.
Produktnyhet från 2021, vi tillverkade vårt första bacon 🥓
Vårt busfrö ’fjällkossan’ som fastnat i foderhäcken för jag vet inte vilken gång i ordningen. Han är en tjur men hans mamma är en fjällko. Den här kommer ställa till problem i sommar när de ska ut på bete sanna våra ord. Och ja, vi har byggt om foderhäcken så han inte kommer in längre
Våra höns inför höstens installning. Vi har 5 olika hönshus och hönsgårdar varav 3 är ’sommarstugor’ där de inte bor vintertid.
Våra tackor som just nu går med baggen Super Mario
Minihoppis från i våras. Vårt flasklamm som vi bestämde oss för att rädda. Hon bodde inne hos oss den första tiden och vi matade henne med nappflaska var 3:e timme
Kycklings kläckte vi bra många också. Totalt finns knappa 200 höns på gården.
Solrosor odlade vi för första gången under 2021, de var populära på REKO när de blommade som bäst.
Min utsikt från hytten i Valle, under 2021 plastade jag och Valle nästan alla balar. Spaka kran, det är Tettes och mitt specialområde 😂
Vår nya lösdrift mot slutet av byggtiden, här bor småkalvarna idag och den fungerar jätte bra 👍
Sjuka djur hanterar vi en del. Vissa gånger lyckas man och andra gånger klarar man inte att rädda dem. I somras förlorade vi en kalv i svår diare som ledde till uttorkning men Pelle som ni ser på bilden, han klarade vi med hjälp av vätskeersättning i nappflaska 🍼
Här är ett kul minne från REKO Uppsala i sommras, det regnade något så gud galet att Robban och jag fick hoppa in i bakluckan och försöka ’täta’ öppningen med ett paraply.
Min födelsedag och då kom djurbilen med 15 nya småkalvarna
Slutar med bilbomb på våra älskade grisar. Till våren ser ni dem i hagen bredvid vägen igen. Endast 1% av Sveriges grisar hålls utomhus. När såg du senast en gris med jord på trynet?