Lördag utan vatten

Lördag utan vatten

En dålig start på en lördagmorgon när man sovit lite längre än vanligt är kommentaren från köket ’vi har inget vatten’. Hade vi haft kommunalt vatten hade man ju kunnat felanmäla men här på farmen får man rulla upp skjortärmarna och ta tag i problemet själv.

Robban gick ut på första felsökningsrundan och då ingår motorskyddet, säkringarna i torken eller säkringarna på ingående el. Det vill säga man misstänker att pumpen inte går för att det saknas el. Den teorin föll på en gång… allt var ok.

Då vandrar felsökningen över på mig… klättra ner i brunnar. Så min lördagmorgon blev således från sängen, via köket och en snabb skål yoghurt och flingor ner i brunnen vid torken. Det är en smal och trång öppning och så ålar man sig ner på en järnstege. Men… inga fel där inte.

Visst ser det hemtrevligt och mysigt ut. Det visade sig även att här övervintrar Hagalunds Gårds alla flugor så jag hade hundratals och åter hundratals vänner där nere.
Det gäller att dra in röven när man beger sig neråt 😄

Efter att jag konstaterat att allt var ok i den första brunnen gick felsökningen vidare till nästa. Där satt locket fastfruset rejält så fram med gasolbrännare, varmvatten och spett. Efter inte allt för hård ansträngning så gick det locket upp men även där var allt ok.

Då rullar felsökningen vidare till nästa brunn. Och ja… vi har några att välja på och de är alla sammankopplade så det är bara att följa slingan. Vi hade även turen att kunna stoppa grannen som kom körandes och fråga honom om de hade vatten. De hade dem och eftersom vi förser även dem med vatten från vår brunn så tätnar mysteriet. Har vi en vattenläcka?

Om den första brunnen var trång så kan jag säga att den tredje är ett elände att ta sig ner i. Fick hålla armarna ovanför huvudet när jag klättrade ner för annars fastnar man när axlarna ska ner 😬
I den tredje brunnen visade det sig att här vinterförvarar vi gårdens gråsuggor så även här var det rikligt med vänner.

Efter 3 brunnsbesök där allt var ok fick vi konsulta en stund inne vid köksbordet om vad vi skulle gissa på som nästa steg. Till sist kom vi på att vi kanske ska kolla vattnet på mammas loppis torp, det ska ju vara avstängt men tänk om det ändå hänt ngt. Där hittade vi omgående problemet och hela tomten såg ut som en damm. Vattenposten sprutade vatten åt alla håll och glimmventilen i botten verkar inte fungera. Ner i brunn nr tre igen och stänga av allt vatten ner mot torpet. Felet löst… eller i alla fall för stunden. Den brunnen kommer jag i alla fall inte gå ner i de närmaste dagarna får då behöver jag syrgastuber… vattenfyllt upp till kanten 😬

Efter den härliga starten i brunnarna rullade hela Hagalunds Gårds gänget till skogen. Vi har trevliga granbarkborrar som dödar våra träd så vi får hugga ner dem till ved. Pappa skotar, Robban hugger och jag och Annicka släpade stockar. Mina barn var med och körde picknick på en sten och lilla Elias sov. Hela loppcirkusen är med i vanlig ordning.
Efter en lång, blöt och ganska kall dag utomhus smakade kvällsmat i soffan framför en film väldigt bra. Vi jobbar mycket men vi äter kungligt. Dagen till ära kotletter 🐷