Vem ugglar i toppen på torktornet

Vem ugglar i toppen på torktornet

Varför är det alltid vinter, mörkt, snöigt och blåsigt när man ska ta tag i saker och varför är det alltid efter kl 21? Med sambons svarta vinterkängor i storlek 45+ något sitter jag här i toppen av torktornet och funderar på hur jag ska få upp ett utsädesprov på 500 gram på ett bra sätt. Om ni undrar hur det ser ut här där jag hänger denna kväll så är det ruggigt dammigt och ganska mörkt. Havren som jag ska försöka ta prov på är upplastad i den översta fickan i torken men det är inte fullt ända upp. Det ger mig två alternativ att välja mellan… klättra ner på stegen längs med insidan av fickans lodräta metallvägg eller försöka hänga mig över kanten och fiska upp ett prov med en spade som jag hittade här uppe… snökängorna har samlat på sig mycket snö som jag ogärna vill få ner i den torra spannmålen så jag tror att alternativet ’hänga över kanten’ får bli min plan A denna kväll.

Vad föranleder detta uppdrag en helt vanlig vardagkväll i januari? Man kan ju måla saker och ting i ord på lite olika vis så nu ska jag ge er två alternativa beskrivningar av samma händelse. I fredags var det ledningsgruppsmöte på Hagalunds Gård. Beslut är tagna, mål är satta och Hagalunds gård har riktigt ambitiösa och roliga utmaningar framöver. Nu finns tydliga 5-års mål, 3-års mål och en del kul överraskningar och nyheter för 2022 planerat. Nu eldar vi på för fullt under ångpannan igen.

Version nr två av samma fredag är att tre småbarns mammor satte sig runt vårt köksbord. Vi lastade upp en hög papper, ett par telefoner (för Googla det måste man göra typ hela tiden) och en dator. Tillsammans med våra föräldrar och min sambo betade vi igenom det ena efter det andra. Samtidigt parerade vi barn och hade pauser för amning, medling mellan bråkande större barn, blöjbyten etc. Kort och gott vi jobbar i kaos för jämnan och med multitasking som främsta styrka. Pappa gav upp under några timmar och åkte ett varv till skogen istället och körde ihop lite ris och flispinnar efter att Robban röjt dikeskanter i Gammelbo. Trots detta hade vi ett av de bättre mötena vi lyckats köra igenom sedan vi började och sista stunden när alla egentligen var för trötta för att ta en punkt till skärpte vi ihop oss och fick till hela växtodlingsplanen för 2022.

Ja så nu sitter jag här i torktornet för jag var den lyckliga som fick jobbet att omgående skicka groddbarhets prov på havren som vi tröskade i höstas. Vi hade en dålig säsong 2021 och nu är den stora frågan kommer havren vi sparat undan som utsäde duga att skicka på rensning och så med denna säsong eller ska vi sälja iväg den och köpa in nytt. Mörk är den och dålig hektolitervikt har den… bondetermer för att den är dålig.

Önska mig lycka till för nu måste provet tas innan jag fryser fast här uppe i tornet.

Det är alldeles för mörkt för att ta någon bild här uppe i tornet så jag bjuder på en bild från i helgen när Robban röjer dikeskanter
Det bor lite av en pyroman i mig och här är en bild på vår valborgseld förra året. Den här var 2 lass stor. Gissa om det ska bli en stadig korvgrillning i Gammelbo när vi ska elda riset efter den här röjningen… 2 lass är bara uppvärmningen.