Hönan och ägget

Hönan och ägget

Vad kom först egentligen… hönan eller ägget. I vårt fall är svaret enkelt, det var ägget! Eller ska vi säga äggen 🙈 vi köpte in ca 300 ägg och stoppade dem i kläckningsmaskinen i augusti 2018. Nu har vi en fin grupp med ca 100 hönor och några tuppar.

De speciella med våra höns är att inga av dem värper vita ägg och vi får en del frågor om vad de är för höns vi har? Så mina damer och herrar, andelsägare, läsare och följare får vi presentera våra damer:

Först ut har vi en Ywandotte höna. Hon är ganska stor och väldigt lugn och mild i sättet. Just den här svart/vita fjäderdräkten heter silversvartrandad. Ywandotte finns även som guldsvartrandad och vi har några sådana hönor också. Tupparna av den här rasen fungerar väldigt bra i vårt hönshus då det mildare sättet gör dem bussigare i gruppen. Med hönsen har vi dock utmaningen med att de blir hackade på grund av det milda sättet… de försvarar sig inte 🙈

Ywandotten lägger rosa ägg och det i äggkoppen samt till höger nedanför är från Ywandotte. Ser ni att det finns nyansskillnader mellan ägget till vänster och de två andra? Det vänstra är ett Sussex ägg och skiftar svagt mot persikohållet medans Ywandotte lägger babyrosa ägg.

Nästa höna blir våra Sussex höns. Att de lägger rosa ägg vet ni redan men ska vi berätta något mer så kan vi säga att de här är en stor ras. De är väldigt sociala och nyfikna… är man för långsam genom dörren smiter de för de är hönshusets första välkomst kommitté. Vi har inte så många höns av den här sorten men kommer sannolikt kläcka fram fler för vi gillar dem skarpt 🐣🐣

Nästa ras blir Creme Legbar. Den här rasen ser ju för rolig ut med sin frisyr på huvudet. Den är en liten höna som är ganska kvick och lite vassare i sättet. Alla våra höns är väldigt snälla men den här är nog kavatast av dem vi har.

Creme Legbar lägger vackert lavendelblå ägg som kan bli riktigt stora.

Sedan har vi Maran. Det är en fransk ras som används både för sitt fina kött och för sina fina ägg. De har en krage av guldbruna fjädrar och kallas ibland kopparmaran. Våra Maraner är ganska klappvänliga vilket uppskattas av barnen.

Maraner lägger mörkt bruna ägg som drar mot det röda hållet. De är även kända för att lägga stora ägg så vi hoppas att när våra damer blir lite äldre och mer rutinerade värpare kanske de lägger riktigt trevliga frukostägg 🥚🥚

Sist ut har vi rasen Silverudds blå. Det komiska här är att den heter ’blå’ men lägger gröna ägg. Det här är en svensk ras som avlades fram under 50-60 talet. Hönsen varierar i lite olika blå/grå toner och äggen varierar i olika gröna toner. Hönsen är milda i sättet medans tuppen är ganska vass. Vi har en stor tupp av den här rasen som vi kallar för ’vakt tuppen’ för han är absolut alfahanen i den här gruppen 🐔

Här ser ni några olika nyanser av grönt som de här äggen kan anta. Spana på formen också. Ganska ofta är de här äggen i det närmaste klotrunda istället för den klassiska äggformen.

Några av damerna vid kvällens fordring.

Sist ut ett fat med nyplockade, tvättade ägg. Dagens skatt.

Ett svar

  1. Anna skriver:

    Det heter wyandotte dock! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *