Blandade kort

Blandade kort

Det är underlig dagar nu i coronatider. Här hemma har vi en hostig och febrig 6-åring så ingen förskoleklass för hans del. Istället är det VAB som är växeln. Parallellt med det kör vi lamningar och så är växtodlingssäsongen 2020 igång. I måndag fick vi hem gödning och redan dagen efter rullade Lille Forden ut med gödningsspridaren. Vi lägger kalksalpeter på alla beten vilket är en snabbverkande och snabbsmältande sort. Man vill inte att djuren ska få i sig av gödningen när de betar och samtidigt vill man ’mata’ vallen med kväve så den producerar bra med gräs. Slutsatsen blir att vi försöker få ut gödning på betena först och så är den marken i betes karantän ett tag. Om några veckor dock hoppas vi att det ska vara perfekt… vårsol som värmer och pigga gröna frodiga beten till tjurarna och fåren.

Gammal är äldst men vissa sysslor gör har fortfarande Lille Forden… gödning är en av dem. Vi är klara med betena och slåttervallarna. Imorgon kör vi på höstveten… hinner vi det innan regnet som de hotar med är vi nöjda.

Rapporten från lammningsfronten är att vi fått 11 lamm hittills och vi har 4 tackor kvar som ska lamma. En var lite suspekt nu i kväll när jag skötte djuren så jag tror vi kan få fler lamm i natt eller under morgondagen.

Våra trillingar har vi börjat stödmata lite med flaska. Det är tungt för mamma att producera mjölk till tre så vi hjälper till lite. Hon är så snäll vår bruna tacka så jag satt i halmen inne hos dem i kväll med lammet i famnen och matade. De förstår sig inte riktigt på flaskan så man får tryckan fram mjölk för att de ska förstå. Bruna tackan står precis bredvid mig och slickar på sina lamm när de äter och det hjälper, då lugnar de sig.

Här är bruna tackan med sina 3 små söta svartvita lamm.

En kvällsvälling har man väl blandat 100 gånger innan så det här är ju Piece of kaka.

Om vi har tur nu och allt flyter på som det ska går vi i mål med lamningen till helgen och så kliver vi över till vårbruk lagom här i påskveckan när vi har mycket folk spelbara. Sedan går vi över på grisningar i slutet av april och så ska vi köra betessläpp för tjurarna. Vi får se hur det håller.

Sedan hoppas vi få komma till Vreta någon gång till den här terminen också. Alla gymnasieskolor och högskolor/universitet har ju gått över till distansutbildning sedan några veckor tillbaka men trots att vi från början läser på distans så är det tråkigt när våra träffar på skolan ställs in.

Vi pluggar vidare och för tillfället läser vi mycket om mjölkkor… det är inte vår grej men vi kämpar på. Vi ska även ut på praktik och det ska bli en upplevelse 🤣 35+ på prao och mjölkning står på schemat ja kommentarer är överflödiga.

Vårt nya ordspråk annars är ”kvista på snigelpiga” och det är ett bra uttryck i bråda veckor nu när april står för dörren.