Fullt arbetsvarv

Fullt arbetsvarv

Har ni kört traktor någon gång? Liksom en bil kan man gasa dem med en pedal på golvet men man kan även använda handgas. Det är en spak som man använder för att dra upp arbetsvarvet på maskinen. Man kan fortfarande ’fotgasa’ för att öka arbetsvarvet ytterligare men man kan aldrig komma under den nivå som handgasen reglerar. När april månad infaller då drar vi upp arbetsvarvet rejält på hela gården och jag har halkat efter i mitt bloggande.

I början av april var vi fortfarande mitt i lammningarna. Våra 10 tackor fick tillsammans 19 fina, friska små lamm. Alla föddes inne och det var skönt tyckte vi för då kan vi lättare hjälpa till i lamningen. En tacka fick Annicka hjälpa att vända lammen innan de kunde föddas och våra trillingar fick vi stödmata lite med nappflaska.

Ganska omgående dock blev det trångt i ladugården och vårsolen lockade så vi satte högsta växel på att få färdigt en hage till dem och släppa ut dem.

Så här stora börjar våra lamm bli nu.

Lammen älskar att hoppa upp i foderhäcken och stå och äta i mitten. Tackorna äter från kanterna så som det är tänkt.

Parallellt med alla lamningar gick Lill-Forden igång med gödningsspridaren. Alla vallar och höstsäden behöver kväve för att väckas upp från vintervilan. Även Lille-Forden har stått i vintervila bra länge men nu kommer sommarsäsongen och då får han sprida gödning, vara hötraktor och avsluta sommaren med att köra kärror mellan tröskan och torken.

Sedan kom påsken och vi öppnade med att på långfredagen hämta hem 20 nya smågrisar från Äs. Det var så kul att få välkomna en ny grupp till hagen och det gick så smidigt det här året när vi gör det för andra gången. Hagen var färdig, alla hyddor stod klara och vi har gjort alla momenten förut… stor skillnad!

Här har vi vårt ny gäng efter första natten i hyddan. De har 5 hyddor att tillgå men i början får alla 20 plats i samma, tryggt tycker grisen.

I påskhelgen fyllde även mina fina grabbar år. Nu har jag en 7-åring och en 3-åring. Det blev middag och tårta med familjen/släkten och så 2 barnkalas helgen efter.

William och Max vid ’Coronakojan’ i skogen. Vi började bygga på den när vi vabbade och eftersom man ska undvika att åka någonstans i onödan så busar vi vid kojan.

Efter påsk körde vi ett fönster på knappa 2 veckor men fokus på vårbruk. Vi var liksom efter lamningar och före grisningar och vädergudarna spelade oss precis i händerna. Vi rullade igång vårbruket lite senare än vi kanske tänkt men solen sken, maskinerna höll och vi hade många personer spelbara hela tiden så det rullade på fint. Söndag kväll rullade såmaskinen i på backen och vi var klara 🙌

Mamma och pappa lyckades även hinna med en ledig dag måndagen efter att vi sått klart

Sedan kom tisdagen och vi bytte vårbruket mot grisning. Vår fina Doris fick sina första kultingar och vi tog oss igenom vår första grisning. Svårt. Doris var inte helt pigg på att var mamma till sina kultingar i starten utan hon var trött och sur. Bebisarna å andra sidan var hungriga och ville gärna vara hos sin mamma för att få mat men Doris låg bestämt platt på mage och bjöd inte på något snutt för de små. Vi kämpade vidare men vi kan bara konstatera att det här med griskultingar var MYCKET svårare än lamningar och vi har en hel del kvar att lära.

Doris söta bebisar. Vi fick till slut stänga in dem i en pallkrage under ett värmetak efter att Doris i ett par timmar vägrat ge dem mat. Hon fick sova några timmar till och sedan gick det bättre.

Till sist kom valborg och tack vare att det regnade lite på onsdagen så släppte de på eldningsförbudet och vi fick tända vår brasa.

Älska hemmabrasor och vi blev sittandes till långt efter midnatt och tittade på de fina glöden och värmde oss. Brasa ska firas med stol, filt och en välfylld picknick korg… då kan man sitta länge 🔥

Visst har vi hållit skapligt arbetsvarv hela april 🤣