Dagen då allt händer

Dagen då allt händer

Nu går vi verkligen för fullt arbetsvarv här hemma på gården. Sommaren bestämde ju sig till sist att vända åter och skörden kom igång på fullt allvar. Man håller andan lite hela tiden men hittills har allt fungerat och det flyter på.

Tröskan är verkligen ett riskmoment. Det är en maskin som står stilla 90% av året och sedan när det ska skördas då ska den gå på full gas/fullt arbetsvarv hela tiden. Maskiner är liksom inte gjorda för att köras så… typ allt eller inget. Men hittills har det gått bra och trots att vår tröska är gammal så gör den ett gott jobb och det är vi tacksamma för.

Här tröskar vi havre och Wille skyndar ut till gärdet efter att han kommer hem från skolan/fritids

Sedan har jag varit och hämtat ut korv från slakteriet idag. Så kul att vi nu börjar få hem produkter som vi kan visa för våra kunder. Vi har gjort Falukorv, Chorizo och Winerkorv. På fredag kväll mellan kl 18-20 kör vi lite försäljning här på gården och på lördag finns vi åter på torget i Västerås på bondens egen marknad.

Hela bilen full med korv hade jag när jag åkte hem idag. Det blev mer än vi vågat hoppas på och det var ju kul.

Nu i skrivande stund på klockan halv tio på kvällen och Robban, Annette och mamma lastar halm upp på skullen för fullt. Jag och barnen fick lämna walk over och gå hem och natta småkillarna. Nu sitter jag och väntar på att de ska somna så jag kan smita ut en stund till.

Pappa är i torken och tröskan har rullat till åtta i kväll så det är mycket som ska igenom torken nu. Man mäter hur mycket vatten säden innehåller och så torkar man den ner till ca 13-14%. Veten som vi tröskat idag har legat runt 16% och det är väldigt bra för då behöver man inte torka så länge… nackdelen är att man får gå upp typ 2 ggr på natten om man har otur och byta i torken, det är mindre kul.

Här är vår vatthaltsmätare. Det ser ut som en ståltermos och så stoppar man i spannmål i toppen och skruvar hårt så visar den hur många procent vatten det innehåller.

Det sista som hänt idag som vi måste rapportera om är en sötchock. Idag är det dag 21 i kläckaren för höstens första laddning kycklingar 🐣🐥 Nu kommer det nya söta dunbollar till gården 👏🏻 Totalt har vi 87 ägg i kläckaren. Det var inte meningen att det skulle bli så många men vips så hade vi samlat en rejäl hög så nu hoppas vi att många av dem kläcks.

Lustigt nog så är det faktiskt på dagen 1 år sedan vi kläckte fram våra första kycklingar. Tänk vad vi kört på sedan dess.

Nu hoppas vi regnet håller sig borta ett tag till så vi hinner få in all halm på skullen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *