Blunda inte

Blunda inte

Nu blir det ett blogginlägg på ett tema som vi ofta får frågor om, slakt. En vanlig fråga vi får är hur vi ställer oss till att slakta/äta de djur vi skött om. Anonymitet har blivit en självklarhet och resonemanget bygger, som jag tolkat det, på att om jag köper en anonym förpackning kött på mataffären så behöver jag inte veta hur det djuret haft det och då kan jag äta med gott samvete.

Grisarna är produktionsdjur och vi har köpt dem i syfte att de ska bli mat i slutänden. Det syftet påverkar dock inte hur vi sköter dem. Vi är hos dem flera gånger varje dag, känner varje individ och vi släpper inte blicken när det är dags för slakt. Vi transporterar dem själva till slakteriet, en resa på ca 30 min. Innan de lämnar gården tvättar vi av dem all lera och då har vi tränat dem på att bli sköljda med slang hela sommaren så när det är dags är det inget konstigt. Vi samarbetar med ett litet slakteri från Norberg, Landerstedts. Det är en så stressfri miljö som det går att få till. Grisarna gasas inte, drivs inte med någon el utan allt går väldigt lugnt och småskaligt till. De är stallade i gemensam box natten före avlivning och när det är dags avlivas de 2 åt gången för att de ska ha en kompis med sig hela vägen. Små detaljer men som betyder mycket.

Det här blir ett brutalt ärligt inlägg men för oss är det de här som är god djurhållning. Blunda inte! Om du valt att äta kött så ingår avlivningen som en del i det och då ska det skötas på ett bra sätt.

Varför detta inlägg? Jo idag har vi skickat våra första 5 grisar på slakt. Vi ska utvärdera ett samarbete med Bergslagsdelikatesser som ska göra chorizo, wienerkorv och falukorv åt oss… sedan blir det vanliga styckdetaljer också. På fredag kväll mellan kl 18-20 är ni välkomna om ni vill köpa en fin köttbit inför helgen. Vi ska vara med på lite marknader och event de kommande månaderna och provar lite i mindre skala genom att köra ett par timmar på fredag kvällen hemma på gården. Det kommer finnas karré, kotletter skinkstek och filé. Veckan efter är korven klar så då är man välkommen igen om man önskar köpa korv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *