Vad ska vi så?

Vad ska vi så?

Ännu har ju inte våren tagit i med full kraft men den milda vintern gör att vi verkligen börjat tänka på sådden. Snart börjar en ny växtodlingssäsong och vad ska vi odla… och var? Personligen driver jag en lobbykampanj för att vi ska ta in en ny kornsort.

Korn är ganska knepigt att odla och våra jordar är inte helt optimala. Samtidigt är det korn som är grisarnas huvudföda. Det som gör det knepigt är att det är känsligt för kyla i starten och vi som bor på gränsen mot bergslagsskogarna kan få några järn nätter efter sådd. På sommaren kommer utmaning nr 2… vi har lerjordar som är känsliga för torka och korn växer med litet smalt ax jämfört med tex havre som växer med vippa. Det gör att kornet inte skuggar marken särskilt väl och då torkar den snabbare.

Vi klurar således på en kronsort med lång halm för att få maximal skugga och så bör vi så ner mot ån där markerna är så öppna och solbelysta som möjligt för att undvika kyla tex från skuggande träd.

Det här är en nykomling för året och den spanar jag på… vi får se

Sedan behöver vi ärtor till våra djur. Hönsen ÄLSKAR dem även om de huvudsakligen är tjurarna som äter den stora mängden. Pappa hatar dem 😂😅 det är för att de är knepig att träsk och lite svåra att torka. Men ärtor blir det!

Det svåra med att tröska ärtor är att de ligger ganska platt mot marken när de är mogna så tröskans skärbord måste gå och ’slicka backen’ kommer det en sten då kan den slå sönder tröjan. Men vad gör man då när man konsumerar ett antal sådana här tunnor i veckan?

Vad ska vi så mer? Vi har ovanligt mycket gräs så en del hektar blir det höbärgning på… eller kanske mer rättvisande ensilage skörd på. Sedan har vi höstsådd vete på lite yta så det är redan klart… nice. Avslutningsvis brukar vi Ola grynhavre… det fungerar bra på vår mark. Havre är ganska anspråkslöst och klarar våra lerjordar bra.

Nästa utmaning efter att vi bestämt vad vi ska odla och var är att beräkna utsädesmängder och gödelgiva… verkligen klurigt vill jag lova men jag kan skriva mer om det en annan gång.

Over and out!