Att skala ett ägg med en kyckling i

Att skala ett ägg med en kyckling i

Idag har vi fått rejäl tillökning på gården. 42 kycklingar plockade vi ut från kläckaren imorse och 23 ytterligare i kväll. Sedan ställde vi tillbaka 14 kycklingar i kläckaren tills imorgon bitti. När de kläcks är de alldeles fuktiga och då bor de bäst i kläckningsmaskinen där temperaturen är 37,5 grader och luftfuktigheten reglers kontinuerligt till perfekta 60%. När de är torra och sådär klassiskt kycklingduniga är de klara att flytta ut.

Torra och duniga kycklingar, så här ska de se ut när de flyttar ut från kläckaren.

Vi fick dock hjälpa flera kycklingar ut. Vi har haft lite problem med att Maranäggen har väldigt hårt skal och att kycklingarna har problem med att kämpa sig ut. De lyckas pick hål på skalet men dör innan de är ute helt. Nu hjälper vi dem lite mer på traven få se om vi får fler att klara sig. Det är en svår balansgång för man vill inte hjälpa naturen allt för mycket på traven men heller inte förlora en färdig kyckling de sista timmarna när den nästan är ute. Men det är en konstig känsla att skala äggen med en livs levande kyckling på insidan.

Oturligt nog har vi fått väldigt många tuppar den här gången av rasen Creme legbar. Ser ni kycklingarna med en ljus fläck på huvudet… det är tuppar.

Så här ser en hönkyckling ut av rasen Creme legbar. Tydlig svart rand från huvudet och ner på ryggen och markerad eyeliner över ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *