Traktor på tomgång i lugna sommarkvällen

Traktor på tomgång i lugna sommarkvällen

Så är juni här, solen och värmen som man längtat efter hela vintern. Underbart. Djuren är ute och framför allt att tjurarna är ute är SÅ skönt. Vi har kalasfint bete till dem och mycket gräs så de är glada över den fina maten och vi njuter av att arbetsbördan gått ner rejält på dem. Den nya utmaningen i värmen heter vatten och det tror jag bannemig har blivit juni månads fokusområde på Hagalunds Gård.

Annette tröttnade ur på grisarnas vatten i hagen och letade upp stora vattenkoppar på nätet som är prima för gris. De har vi monterat ut i hagen och kopplat direkt till IBC tanken. Nu kan grisarna inte vicka ut sitt vattenkar eller bada i det vilket gör att dricksvatten kvaliteten blir bättre.

Vi återanvänder och startar upp allt gammalt här på gården och även det här är Annettes uppfinning. Det är Mannes gamla vagn med träekrar som fått en revival som vattentorn för att få upp trycket på vattnet ut till kopparna.

Annicka och Pappa har byggt en platå nedanför kopparna för att grisarna inte ska kunna böka. De är ju lite korkade ibland för de älskar att böka i den mjuka leran nedanför koppen och sedan när de gjort det når de inte upp att dricka 🙈 Nu sätter lastpallen stopp för det.

Även tjurarna har vi ett pågående vattenprojekt med. Vi tror på teorin att de dricker mer om de får dricka från en vattenspegel och kan få i sig mer volym på kort tid. Nötkreatur dricker väldigt mycket liter per minut och om koppen är för långsam orkar de inte vänta och tröttnar på att dricka.

Annicka och Mamma har fixat sommarvatten till dem med hjälp av ett gammalt badkar. Vi har 3 st som stod och skräpade så de ska vi sprida ut på betena.

Själv ligger jag på kökssoffan i köket och njuter av att höra traktorn på tomgång ute på ladugårdsbacken. Vi hade sånt flyt genom först lammning, sedan vårbruk och slutligen grisning men nu har det gått med oflyt ett tag. Sönderkörningar, lagning och lagning igen för den första inte var tillräcklig utan det visar sig vara mer fel… ja och så delar som försvann i leveransen… ja ni hör, oflyt 🤬 Men nu står traktorn på tomgång på backen och pappa och Robban är på väg ut för att ogräsbekämpa. Så skönt! Vi behöver gå i mål med det helst i förrgår för att sedan sadla om med fullt fokus på grässkörd. Nya knivar måste i slåttermaskinen, pressen behöver servas och så ska allt smörjas och kopplas till rätt traktor. Vallskörd har blivit ett viktigt moment för oss och är den uppgift på året som drar mest folk. Fyra maskiner ska rulla parallellt för att det ska gå optimalt.

Kvällens tråkiga nyhet är att vi förlorade en kulting i eftermiddag. Helt plötsligt var en av Doris grisar helt off. Vi trodde den var varm och druckit för dåligt (grisar är känsliga för värme) men det hjälpte inte trots att vi gav vatten, badade den och matade med ersättning, den förblev loj. Vi flyttade hem den till duschrummet i källaren här hos Robban och mig men den blev inte piggare. Till sist tog vi ut veterinären och medans hon ger den Metacam och penicillin så bara tvärfördör den i Annickas knä. Så tråkigt. Det var en prima fin liten grispojke som hunnit växa till sig och bli 5 veckor gammal och 7,1 kg stor.

Så här stora och fina har Doris bebisar hunnit bli. Så tråkigt att en inte orkade vidare.