God natt farmen

God natt farmen

När största sonen borstat sina tänder och minsta hjärtat glidit ner i badkaret för ett kvällsbad smög jag mig ut för att natta farmen. Första anhalt hönshuset. Här sitter alla liven fint uppradade på sina pinnar. Nästan alla sover och tupparna sitter utspridda på strategiska platser. När jag tänder lampan plirar de yrvaket på mig och svartvita tuppen blänger på mig och hela kroppshållningen skriker ’vad gör du här’. Plockar upp ett par ägg från golvet, byter till friskt vatten i automaterna och lämnar hönshuset. God natt hönsen, ses imorgon.

Så här såg det ut tidigare idag. Hönsen är ute ca 12-13 timmar varje dag på sin sommaräng.

Svartvita tuppen som var så trött nu i kväll njöt också på ängen tidigare idag.

Leta ägg på ängen ingår numera som ett moment varje kväll så innan jag lämnade nere hos hönsen gick jag ett varv i långgräset på skattjakt.

Efter hönshuset blev nästa anhalt grisarna. Gaj och partaj säger jag bara… det är lördagkväll, svalt och lerigt till tusen i grishagen och jag har knappt aldrig sett lyckligare djur. De springer (läs tokspringer), krumsprångar och leker i leran så det står härliga till. Och som de låter! Visste inte att grisar kunde göra så många roliga ljud. När jag kommer blir ju livet om möjligt ännu roligare. Alla 30 grisarna kommer i fullaste farten springande mot mig och liksom skäller som uppspelta hundar. Nu blir det mat ser man att de lyckligt tänker, och visst blev det så. En 100-120 liter kornkross och piggex det muntrat upp på kvällen och en 3 baljor vatten på det… vilken helkväll. God natt grisarna och trevlig efterfest eller vad man nu ska säga.

Mat, mat, mat. Äta som grisar heter det ju och det är befogat.

Får man fresta med lite krossat korn?

Och så lite Piggex till, det är ju ändå lördagskväll.

Nästa anhalt, neoavdelningen i tvättstugan. Här har vi några kycklingar som ännu inte kunnat flytta till hönshuset (de svagaste som ännu behöver lite stöd och tillsyn). Sedan bor ju kalkonerna i tvättstugan också. Trötta är bara ordet på neoavdelningen och man får putta lite på dem för att kolla om de sover eller dött. Alla sov som tur var. Nytt vatten och ny mat även här sedan säger vi god natt till minstingarna

Trött kalkon. Vi har tyvärr förlorat 2 kalkonbebisar och det är svårt att få dem att äta och dricka ordentligt. De är så tröga så de förstår inte att äta. Tydligen ett känt problem med dem så vi läser lite i olika trådar på nätet och provar diverse huskurer. Sockervatten och omelett har varit dagens uppslag.

Sista anhalt på den här kvällsrundan är mammas höns och växthuset. De är iväg med husvagnen den här långhelgen så då sköter vi även trädgårdshönsen och plantorna i växthuset. God natt säger vi även till dem.

Nu är det bara jag och Robban kvar på Hagalunds Gård som inte gjort kväll ännu. Men sängen hägrar så god natt farmen, ses imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *