Vi laddar mot höskörd

Vi laddar mot höskörd

Idag har det varit min tur att vara jourhavande bonde på farmen. Vi har varit så bortskämda med att först Annette och sedan Annicka haft flera veckor där de varit på plats på heltid. Den här veckan har vi alla tre jobbat på våra ’vanliga’ jobb och då är det jag som tar en mitt i veckan dag på gården. Foder till grisarna måste krossas och köras ut till hagen och vatten måste fyllas. Om allt finns på plats går det smidigt att sköta dem sedan men det gäller att vi alltid ligger med och förbereder.

Så här söta var grisarna när jag kom till hagen idag. Alla sov i sina hyddor och några låg på ’altanen’ utanför en av hyddorna. Altanen är en sjukhage som vi använder om någon blir halt och behöver vila ensam men alla är pigga så då har vi öppet på altanen och fritt fram för alla grisar att vila där.

Vi var även ute och inspekterade lite hyddor och stängsel jag och grisarna. De följer med som en flock glada hundar när vi vandrar runt i hagen.

Dagen till ära har vi även fått ut andragivan gödning på höstveten och det känns extra bra nu när regnet strilar ner. Det var lite i senaste laget att få det gjort men jag väljer som alltid att se positivt på tillvaron… vi timade regnet perfekt 👌

Sedan börjar vi ladda för höskörd också… vi vill gärna ta första skörden som torrt hö. Vi har ganska bra kapacitet på skullarna att ta in torrt hö och om vi slipper kostnaden att plasta förstaskörden så är vi glada för det. Sedan luktar ju riktigt hö så gott också… det må ju vara en liten poäng i sammanhanget men man blir så glad när man får in fint hö som luktar sommar! Så håll tummarna för oss och att vädret blir stabilt någon gång inom de kommande veckorna.

Spanade ut över en av våra vallar när jag stod och krossade foder till grisarna. I bakgrunden ser man gården ’Nilsols’ eller ’Nilssons’ som vi kallar den. Där nere bor hönsen.

Den andra stora sysslan för dagen har varit storstädning i hönshuset. Jag har röjt ut alla reden och spolat av dem med högtryckstvätten. 90 grader har jag kört och då händer det grejer… skiten liksom bara smälter bort och man blir manisk som en pyroman. Hetvattentvätt, vilken uppfinning!

Att skotta ut all sand som ligger på golvet i hönshuset är dock inte lika kul men man blir väldigt nöjd när det är klart. Jag hann med 2 av 3 olika avdelningar som vi har där inne så den sista får vi ta i helgen.

Som avslutning på städningen av hönshuset hämtade vi nya sågspån från vedbacken. Vi kör stamtorr ved genom processorn just nu och precis som namnet skvallrar om så är virket torrt (dött) redan när det är i rundvirkes form. Det gör att sågspånen är torra redan från början så vi packar dem direkt i storsäck och använder under hela vintern till hönsen… möglar inte eftersom det är torrt redan från början 👍

Ha en fortsatt bra vecka önskar vi från farmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *