Jullovet går mot sitt slut och 2020 är här, nu gasar vi mot nya mål

Jullovet går mot sitt slut och 2020 är här, nu gasar vi mot nya mål

Vilken lång och fin julledighet det varit det här året. För oss samtliga har det inneburit lite lugnare tempo. Vi sköter djuren förstås varje dag men i övrigt har vi unnar oss mer ledig tid än vi brukar ha.

Vi åkte tex till skogen med picknick korgen och lekte kurra gömma och gömma nyckel. Mycket uppskattat.

Barnen fick även ett besök på Tomteland i Mora i julklapp och hela gänget drog dit (mormor, Anka, Abed och Annette inkluderat) Här är det Max som kramar tomten och är mkt nöjd över det.

Lite jobb har det dock blivit… flisning. Det blir så rackarns kallt i vårt hus om vi inte sköter den syssla. Vi värmer vårt hus med slybuskar från åkerkanterna. Win win liksom, vi behöver ta bort buskarna för att inte köra sönder maskinerna när slybuskarna växer in och så blir det prima fin bioenergi.

Det går åt 3 traktorer att göra sysslan. Vi flisar ner i en spannmålskärra då dessa inte används på vintersäsongen. Vår största traktor, MF:en, får driva flishuggen för det går tungt och Valle med sin kran på taket matar buskarna rakt in i huggen.

Flisselfie på Robban och i bakgrunden skymtar man en vintrig grishage.

Några nya djur har det kommit till gården och fler är på väg i veckan som kommer. 28 nya höns flyttade in i mellandagarna och till veckan kommer det 30 tjurar. Lösdriften blev ju klar innan jul och vi hade som mål att stalla in våra nötkreatur innan årsskiftet men det blev för mycket röda dagar och det blev omöjligt att få till det. Men nu… NU är helgerna över och vi är så taggade på att få inviga vår fina nya lösdrift.

I kväll plockade Max det första bruna ägget från våra nya höns. Det tar lite tid efter flytten för de nya damerna att känna sig som hemma och de värper inte fören lugnet lagt sig. Extra kul därför att det första ägget nu kommit.

Här halmar vi nya lösdriften och jag fixar den sista ’tejpningen’ av jordningen till inredningen. Till nästa blogginlägg lovar jag bilder på våra småkillar som ska flytta in här.

En anna stor milstolpe är att Doris är inseminerad. Shit vad mycket vi lärt oss om grisar under det här året. Nu är planen egna bebisar till i månadsskiftet april/maj. Och så kommer tackorna att lamma strax innan… det kommer bli värsta BB här under några veckor. Vilken utmaning ❤️

Sedan sparkar vi igång en ny utbildning till veckan 📚 Vi har gått en kurs i Uppsala och en i Umeå… den här gången beger vi oss till Östergötland… vi blir beresta och utbildade på samma gång.

Trevlig trettondag imorgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *