Lugnet före stormen

Lugnet före stormen

Hela sommaren har vi kört i raketfart på gården men just nu råder lugnet före stormen. Vi har inget gräs som ska skördas just nu och vi har genomfört eventet Kom till gården. Regnet och det blötare vädret gör att skördetröskan står lugnt på sin plats och grisarna behöver inget vatten till sin hage för att skapa lerbad. Jag har visserligen börjat jobba igen men känslan är nog ändå att det är ganska lugnt.

Mamma och pappa är på semester med husvagnen och i måndags och tisdags var det Annicka och Abed som fick vara lediga ett par dagar och åka iväg på minisemester. Imorgon är det vår tur… vi ska ta med barnen och åka till Stockholm och gå på Grönalund och besöka Junibacken. Nästa vecka är det Annette och Tims tur att vara lediga ett par dagar sedan är vi redo för skörd. Det är intensiva veckor som väntar i augusti så det är bra om alla får lite andrum nu.

Vad händer på gården då? Idag har det varit storstädning hos hönsen och så har vi färdigställt en ny yta för hönsen inne i gamla ladugården. 21 kvm till blev det och det känns SÅ skönt inför den kommande vintern. Vi vill ha flera olika hägn för hönsen så man kan dela in dem i mindre grupper och 21 kvm till det gör stor skillnad.

Här är en bild på nya ytan för hönsen. Vi har redan sorterat in 12 ungtuppar till det hägnet. Det är lite för oroligt i vår hönsgrupp just nu och att minska tupptrycket brukar vara bra.

Sedan sköter vi grisarna och inför att det ska bli lite regnigt och svalt i natt har de fått en ny ensilage bal. Är det kallt äter de mer.

Grisarna har även fått ett par småhinkar äpplen i kväll och det är uppskattat vill jag lova. Jag är riktigt nöjd över att fallfrukten nu kommer till användning.

Så här glad och ivrig blir man när man är gris och det kastas in äpplen i hagen ❤️

Vem är det som kastar äpplen? Jo Max så klart.

Sedan måste vi nämna lördagens ’Kom till gården’ med några ord. Vilken uppslutning!! Vi hade ca 300 besökare här hos oss på gården och vi var så nöjda med dagen. Det är nervöst innan när man öppnar upp dörrarna till sina gård och till lika sitt hem och hälsar allmänheten välkommen men det är verkligen positiv energi som flödar i alla möten. Tack till alla som besökte oss och ovärderligt tack till Stefan, Helena, Emma, Johanna, Verna, mamma och pappa som hjälpe oss genomföra dagen.

Många som besökte oss gick även den tipspromenad som vi satt upp på gården. Tre personer lyckades klara 10 rätt och nedan presenterar jag de rätta svaren.

1. Fåret har 4 magar

2. Grisen är dräktig i 3 månader, 3 veckor och 3 dagar

3. En gris får vanligtvis 12-14 kultingar

4. På Hagalunds gård finns ägg i 6 olika skalfärger

5. Flyghavre plockar vi på åkrarna för att det är ett ogräs

6. Kalkonägg tar 28 dagar att kläcka

7. Grisar skäller förutom att grymta

8. Färgen på rundbalarnas plast symboliserar olika organisationer som de stödjer: rosa för bröstcancer, blå för prostatacancer och gul för barncancerfonden.

9. Påståendet som stämde bäst in på en ko är att den inte sparkar rakt bak.

10. De djur som vi på Hagalunds Gård planerar att etablera är höns, kalkoner, grisar, får och nötkreatur. Samtliga besättningar hoppas vi kunna hålla med andelsägandet som affärsidé så att vi får jobba nära er konsumenter.

Utslagsfrågan var att man skulle gissa vikten på en bal som vi ställt fram, den vägde 363 kg.

Vi gratulerar ännu en gång Stig från Västerfärnebo som vann och får 1 andel i en av våra grisar.

Önskar er en fin fredag och själv ska jag roa mig i lustiga huset både en och 2 gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *