Vi putsar och förbereder

Vi putsar och förbereder

Det har varit intensiva veckor på Hagalunds Gård den senaste tiden och nu förbereder vi som bäst för att kunna välkomna alla till eventet ’Kom till gården’ på lördag. Eventet genomförs första lördagen i augusti och är ett samarbete mellan flera gårdar här i vårt område. I år kommer Hagalunds Gård att vara med som nykomlingen i gänget.

Vi klipper gräs och fixar med bord och stolar i hela trädgården så det ska gå att fika där. Inne i köket bakas det kakor och så har vi gjort mormor Karins daimglass. Den är galet god! Vår mormor bjöd alltid på den och så kokade hon varma jordgubbar till det. Jordgubbarna får vi klara oss utan på lördag för det blir lite för meckigt att få till men våfflor med jordgubbssylt och grädde tänkte vi ha med på menyn.

Hölasset står åter igen redo för att vara med när vi välkomnar alla till vår gård. Den här gången hoppas jag också på att vi ska kunna få till lite musik på lasset… typ Idas sommarvisa eller så skulle sitta fint när barnen ska ut och åka hölass.

Djuren kommer självklart också vara en stor del av besöket hos oss och kalkoner, höns och grisar kommer man kunna besöka.

Sedan kastar vi självklart in några traktorer i eventet också för de fungerade så fantastiskt bra som barnunderhållning i maj när vi körde öppen gård senast. Föräldrarna fikade i trädgården och barnen lekte i och vid traktorerna på ladugårdsbacken. Självklart tar vi bort nycklarna och kapar strömmen till dem så sedan är det fritt fram att leka.

Vad har vi i övrigt pysslat med på gården? Jag har snart haft 4 veckors semester från mitt vanliga jobb och det har inte skrivits så lite blogginlägg sedan vi tog över gården. Svaret är att vi har jobbat som toket och så har både jag med familj och Annette med sambo flyttat… och vi lyckades pricka in den varmaste veckan på hela sommaren när vi körde flytt.

På gårdsfronten har det varit fokus på foder. Vi har kört gräs och ensilerat helsäd. Ni som följt oss tidigare vet att vår plan var att ta in förstaskörden som torrt hö… det sket sig. Istället köpte vi hastigt och lustigt en plastare och tog in gräset som hösilage istället. Det gick väldigt bra och nu står en egen press på önskelistan.

Köra balar är kul tycker barnen och de har åkt en hel del traktor de senaste fyra veckorna. Dagis är sommarstängt och så ska de ju börja på nya ställen nu till hösten eftersom vi lämnat Eskilstuna.

Varför allt fokus på foder då? Jo vi siktar på att utöka farmen med några får till hösten. De här sötingarna var jag och spanade på under Brunnby Lantbrukardagar i början av juli.

Även gärna några sådana här skulle vi villa utöka med men först måste vi se hur mycket foder vi får ihop… men det ser lovande ut så här långt.

De varmaste dagarna har vi även pysslat med våra grisar lite extra. De klarar värmen väldigt dåligt så då har vi fått kollat till dem flera gånger om dagen. Trots att det finns skugga så har de en tendens att gå och lägga sig i solen. Efter ett tag blir de dåsiga av att ligga där och så ’blir de kvar’ så att säga. Botemedlet (som vi kommit fram till) är 40 liter vatten som vi häller över dem och sedan kan man leda dem ner till skuggan, vattnet och lerbadet men de är väldigt vimmelkantiga när man får upp dem på fötter… och tyvärr går vissa individer tillbaka till solen så då är det nytt vatten igen en stund senare.

Det var skönt när 30 graders värmen äntligen var över. Då behövde vi inte oroa oss över våra pigglets hela tiden.

Välkomna på lördag mellan kl 10-17!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *