Med ansvar i alla led

Med ansvar i alla led

Idag har vi slakta tuppar på gården. Kläcker man fram så många kycklingar som vi gör då får man en hel del tuppar och det måste man balansera. Några tuppar vill hönsen gärna ha men om man har för många så slåss de och blir väldigt tuffa på hönsen. De hack på dem och till sist vågar sig inte hönsen ner från sittpinnarna eller ut från redena. Så långt har det inte gått i vår besättning men vi vill ta itu med det i tid.

När man tar bort en tupp går det väldigt lugnt till väga. Jag släppte ut dem i morse som vanligt och ett par timmar senare när det var dags att börja gick de lugnt in i hönshuset. Vi har sedan flera veckor tillbaka försökt separera tupparna till en egen fålla så att vi inte behöver stressa alla djur när vi gör detta. Tuppen vi ska ta bort skiljs från de andra med ett kompostgaller och sedan kan man lugnt plock upp den utan att stressa de andra. Vi tar ut den och avlivar den ute. Hela processen från att den blev separerad från de andra till att det är slut tar bokstavligen mindre än en minut.

Visst kan man tycka att det är brutalt men samtidigt är det så lugnt. Våra höns har inte transporterats, inte packats ihop i lårar, inte stressats så att de brutit vingar eller annat, nej lugn är på något vis ledordet. Vi har månat om dem hela resan, fött upp dem i tvättstugan den första veckan, matat de svaga kycklingarna med sockervatten tills de repat sig, gett dem mat, vatten och tillsyn minst 2 ggr per dag och när det är dags att sluta ja då gör de det under vår kontroll. Det kallar vi ansvar i alla led.

Kycklingfilé från egen produktion. Vi kan inte sälja den här produkten men till eget behov får vi slakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *