Vi ser slutet

Vi ser slutet

Nu börjar vi se slutet på årets vårbruk. Vi drog igång på långfredagen och sedan dess har det rullar på varje dag. Den här veckan har vi haft 3 ekipage på rull nästan varje dag… harven, såmaskinen och välten. Det sista nu är att vi ska göra en insådd. Det betyder att vi ska så vall (gräsfrö) i botten på ett antal korn och havre fält. Spannmålen växer på höjden och gräset i botten och den här metoden möjliggör att man kan nyttja marken till 2 saker. Vi håller ju på att ställa om vår gård mot djurhållning från att bara ha producerat spannmål och det tar lite tid att gör den här svängen.

Här rullar MF:en och harven iväg. Barnen har åkt traktor många gånger de här senaste dagarna fast de orkar inte så lång stund åt gången.

Det var även snubblande nära att våra grisar skulle ha kommit den här helgen. Allt var förberett för det men så hakade det upp sig på att de behövde en vaccinationsspruta mot rödsjuka. Den ska ges 2 ggr med 3 veckors mellanrum och för att vi ska slippa ge spruta 2 i hagen och jaga 30 grisar som gissningsvis inte vill komma snällt när det är dags för spruta så sköt vi upp det 3 veckor. Tveeggat, vi var ju så laddade för att ÄNTLIGEN få hem våra bebisar men allt förnuft säger ju att det är klart att det är bäst att vänta 3 veckor till och få vaccineringen fixad.

Istället gick vi loss och började bygga en hönsgård till våra fjäderklädda vänner. De har en hage nu också men det är mer en ’daghage’ utan nättak så den är inte rovdjurssäker. Nu bygger vi en riktig hönsgård som ska hålla räv, grävling och rovfåglar borta och så får de en ’utehage’ utanför det. När vi är hemma är det skönt för dem om de får större yta att röra sig på mitt på dagen men när det skymmer på kvällen vill man gärna ha dem bakom nät så ingen tar dem.

Här är våra höns ute i sin ’daghage’. Det var gräs här inne för bara några dagar sedan men de är som jordfräsar. Helt otroligt hur så små djur kan göra så rent på ingen tid alls.

Imorgon börjar Annette nytt jobb och Annicka gör sina sista dagar på sitt jobb i Uppsala. Vi pusslar och ändrar med allt just nu känns det som för att få ihop pusslet i vårt nya liv som bönder. Tur att det är så kul så man orkar tuffa visare med allt 👍 Annicka börjar inte sitt nya jobb förens om flera veckor, det kommer bli guldläge när grisbebisarna kommer och så har vi ju den underbara vedbacken som konstant kallar på oss 🤣

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *