Blogg

Semestertider

Just nu är det ledighet som står på schemat här på gården. Annicka och Abed var ute och vandrade ett par dagar och mamma och pappa har varit på semester i 10 dagar. Jag är jourhavande bonde och har huvudsakligen rullat farmen. Annickas och Abeds vandring skulle egentligen har varat längre men lilla Sally blev…
Läs mer

Spöken i sommarnatten

Onsdag kväll och vi är bokstavligt talat mitt i gräsveckan. Vi slog i måndags, hela dagen idag och ska slå hela dagen imorgon. Sedan har vi allt gräs på slag och då gäller det att hålla tummarna för att vädergudarna inte kommer med något regn och att alla maskiner håller så vi kan få hem…
Läs mer

Traktor på tomgång i lugna sommarkvällen

Så är juni här, solen och värmen som man längtat efter hela vintern. Underbart. Djuren är ute och framför allt att tjurarna är ute är SÅ skönt. Vi har kalasfint bete till dem och mycket gräs så de är glada över den fina maten och vi njuter av att arbetsbördan gått ner rejält på dem.…
Läs mer

Fullt arbetsvarv

Har ni kört traktor någon gång? Liksom en bil kan man gasa dem med en pedal på golvet men man kan även använda handgas. Det är en spak som man använder för att dra upp arbetsvarvet på maskinen. Man kan fortfarande ’fotgasa’ för att öka arbetsvarvet ytterligare men man kan aldrig komma under den nivå…
Läs mer

Blandade kort

Det är underlig dagar nu i coronatider. Här hemma har vi en hostig och febrig 6-åring så ingen förskoleklass för hans del. Istället är det VAB som är växeln. Parallellt med det kör vi lamningar och så är växtodlingssäsongen 2020 igång. I måndag fick vi hem gödning och redan dagen efter rullade Lille Forden ut…
Läs mer

Lammlycka

Det är positiva dagar på Hagalunds Gård nu, det föds lamm nästan varje dag. Vi är ju självklart partiska men vilka söta lamm vi får. De är grå/vita, svart/vita och en liten vit tjej med svarta fläckar. Så unika och söta allihop ❤️ Vår vita lilla prinsessa med svarta fläckar. Dagens nykomlingar. Minsta lammen hittills…
Läs mer

Kycklingkebab och Corona

Idag stod det kycklingkebab på bordet till familjen. Supersmarrigt med pitabröd, grönsallad och en supergod dressing med grillad paprika och turkiskyoghurt. Man kan inte låta bli att reflektera över de tomma butikshyllorna som man såg i helgen när man handlade. Vad skulle hända om gränserna stängs och inleveransen av mat minskas? Sverige är inte självförsörjande…
Läs mer

Vad ska vi så?

Ännu har ju inte våren tagit i med full kraft men den milda vintern gör att vi verkligen börjat tänka på sådden. Snart börjar en ny växtodlingssäsong och vad ska vi odla… och var? Personligen driver jag en lobbykampanj för att vi ska ta in en ny kornsort. Korn är ganska knepigt att odla och…
Läs mer

Hallonpaj och 410 fina ägg

Ledig kväll idag och vad gör man då. Bakar en improviserad hallonpaj blev svaret och firar att det är onsdag… Lillördag helt enkelt. Vi har en delad kalender där vi skriver vilka som har djurskötseln för dagen. Vi sköter dem 2 ggr per dag och det tar ca 2 timmar per gång om man är…
Läs mer

Ny kollega på jobbet

Jag börjar det här inlägget med att presentera en ny föjeslagare här på gården. Vi presenterar gröna traktorn. Lilla 3-åriga Max var alldeles uppe i varv kvällen när den just kommit och hade svårt att somna för han klurade på om vi var säkra på att nya traktorn skulle vara kvar när han vaknade. Vår…
Läs mer